Cum sa alegeti un cantar de precizie sau o balanta analitica?

Cum sa alegeti un cantar de precizie sau o balanta analitica?

Daca se pune problema de masuratori, precizia este unul dintre cele mai importante aspecte. O masuratoare,  pentru a putea fi cat mai aproape de valoarea reala,  a ceea ce este masurat, precizia si acuratetea rezultatelor trebuie sa fie pe masura asteptarilor iar in acest sens  expertii va pot oferi cateva sfaturi pe care ar fi bines a le urmati daca doriti sa va achizitionati un astfel de dispozitiv.

Daca doriti ca valoarea reala sa fie reflectata in rezultatele masuratorii,  trebuie sa aveti in vedere clasa de precizie  in care se incadreaza un cantar electronic. O balanta analitica are o clasa de precizie mai mare pe cand un cantar de precizie inalta are o clasa de precizie mai mica.. Gradele sau clasele de precizie sunt :  clasa I sau clasa speciala, care ofera o precizie de nivel inalt pentru absolute orice masuratoare, clasa II sau inalta  ce reprezintsa o scala industrial  de inalta precizie  si garanteaza in acest sens masuratori corecte , clasa III sau medie care  care est de fapt scara comerciala in care corectitudinea masuratorilor prezinta de asemenea  o deosebita importanta si clasa IV  sau cea simpla care este reprezentata  de balantele si cantarele de utilizare cotidiana.

Cand vine vorba de precizie, acesta poate sa aiba numeroase semnificatii in functie de aplicatiile  in care sunt necesare masuratorile. Este deosebit de importanta sa obtineti o  catarire precisa  mai ales in situatia in care erorile  de operare trebuie  sa fie minime  ori se doreste evitarea sub-aprecierii unui anume produs.

Atunci cand alegeti un cantar de precizie specialistii va recomanda sa aveti o atentie sporita . Este destul de important ca rezultatele masuratorilor  sa nu poat fi afectare de factori externi. In destul de multe cazuri  se poate vorbi despre produse instabile  din punct de vedere termic  sau fizic,  si in acest sens cantarirea trebuie sa fie efectuata  nu doar precis ci si rapid.

Pentru a alege corect un cantar de precizie sau un cantar analitic  trebuie sa luati in calcul  si rezolutia respectivului echipament. Acesta este un parametru  ce reprezinta in fapt diviziunea minima pe care o foloseste cantarul respectiv , adica treapta de masurare.  Prezentata mai in scurt, rezolutia poate fi definita  ca fiind capacitatea  de citire a cantarului respectiv.

Spre exemplu, cantarele farmaceutice  au o rezolutie destul de inalta si sunt precise. Acest domeniu nu este singurul ce poate sa beneficieze de cantare si balante de precizie . Balantele de precizie sau balantele analitice pot fi utilizate si in tranzactiile comerciale, activitati de interes public  si diverse alte domenii  pentru care masuratorile exacte  joaca un rol destul de important.

Factori precum temperatura, vantul, vibratiile  umiditatea sau perisabilitatea produselor cantarite pot sa influenteze considerabil  masuratorile si cantaririle.  Tocmai datorita acestui motiv indiferent de specificul pe care il are activitatea  desfasurata  alegerea balantelor analitice si a cantarelor de precizie trebuie sa fie efectuata cu atentie maxima. Trebuie sa se tina cont si de principalii parametrii functionali cum ar fi : diviziunea minima (rezolutia ) , eroarea maxima admisa , valoarea minima de cantarire.