Rolul unei balante analitice

Rolul unei balante analitice

O balanta analitica se foloseste adesea in cadrul unui laborator de analiza. Acestea se folosesc indeosebi pentru cantarirea cantitatilor mici, avand o precizie foarte mare.

Pentru o functionare optima a acestui dispozitiv, este necesar sa se urmeze anumite reguli. Obiectele se pun pe platanul balantei doar dupa aducerea acesteia la zero. Se recomanda plasarea  obiectelor cat mai pe centrul platanului.

Substantele pulverulente se cantaresc utilizand o metoda speciala folosindu-se o hartie cerata, sau folii de plastic, pentru a nu se deteriora balanta analitica.

Orice substanta sau obiect cantarit nu se atinge cu mana, deoarece se poate modifica greutatea acesteia, datorita umezelii mainii. Se folosesc manusi, clesti sau pensete.

Temperatura influenteaza calitatea materialului cantarit, de aceea, acesta se va raci in prealabil, la temperatura camerei.

Substantele higroscopice, cele care absorb apa si se transforma in prezenta ei, se cantaresc cat mai rapid, pentru a absorbi cat mai putina apa.

Balanta analitica este foarte utilizata si in analiza instrumentala. Aceasta are un rol esential in realizarea unor solutii de tip etalon sau in unele probe sintetice.

Orice balanta este prevazuta cu un timp de stabilizare. Este recomandata citirea rezultatelor doar dupa trecerea acestui timp. Astfel se vor obtine cele mai precise rezultate. Afisarea digitala este un alt beneficiu, fiind usor de utilizat chiar si de o persoana fara cunostinte in domeniu.

In functie de modelul ales, cele mai performante balante sunt prevazute cu diferite functii cum ar fi functie de numarare, de dozare, de verificare a incadrarii greutatilor intre anumite intervale etc.

O balanta analitica este cu atat mai precisa cu cat cantareste cantitati mai mici de substanta.

Domeniile in care se utilizeaza balanta analitica sunt foarte diverse: industria medicala, farmaceutica, cercetare, domeniul industrial, invatamant.

Concluzionand, balanta analitica este un dispozitiv de o importanta deosebita pentru determinarea exacta a greutatii unui obiect, exprimarea in procente, determinarea densitatii sau chiar memorarea cantaririlor mai vechi, pentru a putea fi revazute in caz de nevoie.

Totalitatea informatiilor sunt inregistrate in baze de date ce pot stoca rezultatele a pana la 1000 masuratori sau chiar mai mult.

Orice model  de calitate aparut pe piata este mai intai aprobat metrologic, detinand o aprobare de model. Inainte de a fi pus spre vanzare fiecare aparat este verificat metrologic.